Nyttiga och goda kryddor som stärker ditt immunförsvar

Kryddor sätter inte bara smak på maten utan kan också vara bra för hälsan. Särskilt nu i förkylningstider kan det kännas lindrande att äta lite stark och kryddig mat. Här är fem nyttiga – och goda – kryddor!
Kanel
Kanel är bark från träd som växer i tropiska länder – vanligast är Ceylonkanelen från Sri Lanka. Kanel går att köpa både som stänger och i pulverform. Foskning visar att kanel kan ha positiv effekt på blodsockerreglering och insulinkänslighet. Du bör dock inte vräka i dig kanel då kryddan innehåller ämnet kumarin som man tror kan ge leverskador i för hög dos. Håll dig till max 1,5 teskedar per dag.
Gurkmeja

Sedan lång tid tillbaka har man använt gurkmeja inom folkmedicinen för att lindra ledbesvär och motverka inflammation. Den sägs även kunna stärka immunförsvaret då den fungerar som en kraftig antioxidant. Den färgstarka gurkmejan är det som ger curryblandningen dess härliga gula färg. Gurkmeja finns som torkad krydda men kan också köpas färsk i välsorterade butiker. Ett tips är att använda gurkmeja i grytor tillsammans med svartpeppar – den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, gör nämligen att gurkmejans nyttigheter lättare tas upp av kroppen.
Ingefära
Ingefära har antibakteriella egenskaper och innehåller antioxidanter som sägs kunna stärka kroppens immunförsvar. Ingefära är även antiinflammatoriskt. Det finns forskning som visar att ingefära kan vara välgörande för matsmältningen och lindra illamående. Mixa ner färsk ingefära i smoothien, lägg en bit i ditt te eller riv ingefära i salladen. Du kan även köpa ingefärspulver som du lätt rör ner i maten.
Så gör du din egen vitaminshot med ingefära
Videon kunde inte hittas
Kardemumma
Kardemumma har länge använts inom läkekonsten i Asien för att behandla problem med mage och luftvägar. Kardemumma sägs även kunna lindrar hosta och du kan tugga kärnorna för att få en friskare andedräkt. Kryddan är även lugnande, vilket är bra för blodtrycket. Kardemumma innehåller järn, magnesium och kalium. Krydda ditt kaffe med kardemumma eller strö kryddan över filmjölken.
Chili
Två tredjedelar av jordens befolkning använder chili dagligen. Det som gör chilifrukterna så starka är ämnet kapsaicin. Chilifrukternas hetta mäts i enheten scoville. Milda sorter har cirka 1000 scovillegrader och mycket heta sorter cirka 300 000 scoville-grader. Chili innehåller kalium, magnesium, järn, C-vitamin och B-vitamin. Forskning visar också att chili kan öka fettförbränningen något. Jalapeno, habanero och spansk peppar är de chilisorter som vi svenskar främst brukar ha i maten. Experimentera dig fram med hur stark du (och övriga familjemedlemmar) vill ha maten.
Foto: Shutterstock/TT
