Hur tinar man kräftor?

Hur du tinar kräftor har stor påverkan på hur smaken blir när du serverar dem! Så här gör du enligt konstens alla regler.

Tina kräftor om du har gott om tid – så här gör du

mat och dryck
Stort test: Bästa och sämsta kräftorna 2020

Det bästa sättet att tina kräftor är att låta det ta tid. Det är alltid värt tiden att ha lite framförhållning om man köpt frysta kräftor för att ge kräftorna optimala förutsättningar att bli så bra de kan bli.

Om du ska tina frysta kräftor gör du klokt i att låta det ta lite tid. Lägg gärna förpackningen i kylen 1-2 dygn innan dagen då kräftskivan äger rum. Låt kräftorna stå i kylen fram tills de ska serveras.

Om du vill tina kräftor snabbt – så här gör du

Drag & Drop

Affiliate Gallery

Om du glömmer att lägga kräftorna i kylskåpet – det kan hända oss alla – så kan det fungera att snabba på processen med att tina dem genom att ha dem framme i rumstemperatur i ungefär 12-16 timmar. Råkar kräftskivan infalla med sommarens varmaste dag är det dock inte att rekommendera eftersom det kan förstöra kräftorna helt.

Videon kunde inte hittas

Om du har ett badkar eller ett större kärl kan du lägga kräftpaketen i kallt eller ljummet vatten några timmar. Denna metod rekommenderas varmt eftersom man låter kräftorna ta tid på sig att tina och inte riskerar att kräftorna blir förstörda av en för varm rumstemperatur. Använd dock aldrig mikrons avfrostningsprogram då det riskerar att förstöra kräftornas goda smak.

Drag & Drop

Text: Malin Perlheden

Bild: Shutterstock