Chris inspirerar till minskat matsvinn: ”Finns många enkla sätt”

Hållbarhetsfrågor ligger Chris Werner varmt om hjärtat. Hon driver kontot @chrissans.se på Instagram och har skrivit boken Minska matsvinnet – 44 enkla tips.
Chris Werner har förverkligat en dröm. För några månader sedan kom hennes bok Minska matsvinnet – 44 tips ut i handeln.
– Det känns jättekul och väldigt overkligt att jag har fått skriva en bok. Matsvinn är så viktigt att tänka på med tanke på miljön men även för plånboken. Det finns så många enkla sätt att minska matsvinnet på och det har jag samlat i boken.
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn
Det var för tre år sedan som Chris startade sitt konto på Instagram som heter @chrissans.se (tidigare @ekokrav). Hon beskriver det som ett hållbarhetskonto med fokus på livsstil och på att väcka intresse för hållbarhetsfrågor. Det handlar dels om enkla tips i vardagen, dels om mat.
– Om man vill kunna påverka och åstadkomma en förändring för miljön så är matsvinnet hemma något man enkelt kan göra. Visst kan man fokusera på transporten men den står för en mindre del av matens totala miljöpåverkan. Matsvinn står för en mycket större del. Vi får göra vad vi kan.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att satsa på kontot och började lägga ut fler bilder och även videor. Det gav resultat. Idag har hon fler än 60000 följare.
– Det är jättekul! Jag har märkt att många tycker det här är viktiga frågor och att det är ett intressant ämne. Jag vill påverka och tycker det är väldigt roligt att sprida sådant som kan inspirera andra.
Mat i säsong och återodling av grönsaker
Inläggen handlar om allt från att äta mat i säsong till hur du kan rädda trötta kryddor genom att frysa in dem i olja i en islåda och återodla grönsaker som purjolök och sallad.
Instagram embed with url: https://www.instagram.com/p/CZZ7HGKhhfU/
– Det går även att odla rödkål, det kan vara ganska oväntat. Man lägger roten i ett glas med vatten eller direkt i jord. Den ska få rötter och sedan tar det inte så många dagar innan det dyker upp blad som man kan använda i sallad eller annat. Samma sak går att göra med vitlök. Då växer det upp långa gröna strån som påminner om gräslök. Man ska tydligen kunna äta blasten även om man har svårt för vitlök. Det har några av mina följare berättat.
Följarna har olika bakgrund och förutsättningar. En del av dem är i början av sin hållbarhetsresa, andra har kommit långt.
– Vissa kan höra av sig och fråga: ”Varför tipsar du om det här? Jag har gjort det här i tio år”. Samtidigt finns det andra som inte visste att kan kunde göra så här alls. Det finns mycket som folk verkligen inte känner till och det är kul att lyfta fram det.
Se också: Tio saker du kan göra för klimatet redan idag:
Chris återkommer till följarna några gånger under vårt samtal. Även om det är hon som driver kontot och väljer vilka inlägg hon ska göra så bidrar de till innehållet.
– Det är mycket roligare att göra det tillsammans. Folk frågar – och hjälper varandra. Det är nästan som ett forum i kommentarsfälten. Jag blir väldigt glad över att mina följare är så positiva och öppna mot varandra.
Gradvis förändring
För egen del har förändringen kommit gradvis, men hållbarhetsresan kom igång på allvar när hon väntade barn.
– Jag hade mycket tankar på giftfria leksaker, funderade på vad vi äter och vad vi inte äter, vad vi värmer maten i mikron på.
Hållbarhetstänket präglar vardagen för Chris och hennes familj på olika sätt. De bor i ett hus från tidigt 1900-tal som de i möjligaste försöker återställa. Målar om och tar fram gamla trägolv i stället för att riva ut och köpa ny inredning. Hyr gärna om de kan samt säljer eller skänker bort det som familjen inte längre behöver.

– Innan jag köper något tänker jag efter: Behöver jag verkligen den här saken? Jag mår bättre av att inte ha så många saker runtomkring mig. Vissa saker köper jag hellre på second hand, men om jag köper en ny sak vet jag att jag ska ha den i många många år.
Och maten är förstås central. Om de är ute och äter väljer de främst vegetariskt och barnen äter vegetariskt i förskolan. Det händer att de äter kött, men då är det noga utvalt. Och allt ska ätas upp. Hellre en omgång extra med mat än att slänga.
– Det är väldigt viktigt ur ett miljöperspektiv att vi inte slänger mat och att fler tar vara på maten vi har. Det påverkar även företagen som inte behöver producera och slänga så mycket.
Nyckeln till ett mer hållbart liv ligger i att vara öppen för förändring, menar Chris. Du behöver inte veta exakt hur du ska göra, men genom att lyssna på andra utan att kritisera kan du hitta ditt sätt.
– Det är viktigt inte vara så hård mot sig själv. Vad någon annan gör blir inte lika viktigt som vad faktiskt du gör. Vi har olika liv och olika vanor, det gör att vi får agera olika men åt samma mål. Stanna upp och tänka på det du faktiskt gör. Var nöjd och stolt över det.