Köksträdgården: Det ska du göra nu – för att maxa skörden i höst och vår

Efter en lång odlingssäsong börjar jorden bli alltmer bar i kökslandet. Ännu kan mycket skördas och annat rentav sås. I alla fall den nyttiga gröngödslingen.
Semestern och de ljusa nätterna är kanske numer ett minne likt vackra bilder i mobilen. Lyckligtvis kommer många fina dagar ännu, och även om de inte är så varma, finns det tillräckligt mycket ljus som plantorna kan suga i sig och förvandla till blommor och blad.
I köksträdgården finns det säkert ännu saker som kan ätas och annat som ska sparas. Frostkänsliga grönsaker som morötter och rödbetor bör snart tas ur jorden. Men annat som palsternacka, rotpersilja och purjolök kan ofta övervintra och då har du grönsaker ända till nästa vår.
Har du inget som kan övervintra finns det ännu chans att hinna så eller plantera något gott i trädgården nu.

Snabbväxare som rädisor och rucola kan sås ända till oktober, men rättika bör i jorden nu om plantorna ska hinna växa till sig innan frosten kommer. Detsamma gäller de asiatiska bladgrönsakerna liksom rödbetor. De sistnämnda hinner dock inte att bli särskilt stora, men ger färg och smak till salladen.
Om du har plats i växthuset i september kan du så raketväxter som koriander, rädisor, dill, rucola och spenat. De kommer att gro snabbt och trivs i växthuset tills frosten kommer.

Då kan du plantera fleråriga grönsaker
Ute i köksträdgården kan mâchesallat skördas i februari–mars om de sås nu, och du kan också så vinterportlak eller försöka med persiljefrö och spenat. De hinner inte bli färdiga i år, men de får ett stort försprång jämfört med det som sås i vår.
Självsådd persilja kommer dock upp tidigare än den du sått och mödosamt vattnat. Koriander som sås i oktober ger också en tidig skörd till våren.
Om du inte har tålamod att pilla med små frön eller att vänta tills det blir färdigt, är genvägen att plantera nytt i köksträdgården. Många fleråriga grönsaker kan planteras nu, liksom bärbuskar och klassiska jordgubbar, rabarber och sparris. Men prova också flerårig kål, trädgårdssyra, luftlök och annat spännande som du kan skörda år efter år utan alltför stort besvär.
Jordärtskockor kan också planteras nu – det är världens lättaste gröda, som ger massor av spröda jordärtskockor varje år, utan att du behöver göra något. Enda nackdelen är att du till slut får så mycket att det nästan blir som ett ogräs.
Vitlök övervintrar också fint, och du kan vänta ända till oktober med att stoppa dem i jorden.
Om du redan har skördat i köksträdgården kan du så gröngödsling där eller täcka med kompost eller gödsel. Det kommer mer eller mindre att omsättas i vinter, samtidigt som du skyddar jorden mot köld och slagregn. Det ger också bättre förutsättningar för insekter och mikroorganismer och gör jorden mer porös och levande nästa vår.
Affiliate Gallery